image1 image2 image3

Почетна

ССР И КУЛТУРНА ЗАЈЕДНИЦА КРАЈИНЕ У РАКОВИЦИ

Културна заједница Крајине - Београд (КЗК) и Књижевно друштво Раковице организовали су 22.05. 2017. године, на Светог Николу Летњег, представљање Савеза Срба Румуније (ССР) тј. делегације Савеза, на челу са бившим, дугогодишњим председником, а сада почасним, народним послаником и књижевником, др Славомиром Гвозденовићем. Делегацију је представило још троје књижевника: Љубинка Станков Перинац, главни и одговорни уредник недељника  „Наша реч”; књижевник Горан Мракић, директор издавачке куће ССР, и књижевник Предраг Деспотовић, уредник листа „Наша реч”. Такође, том приликом је представљена и Културна заједница Крајине, на челу са председником прим.др Владом Батножићем и председником Управног одбора КЗК, Жељком Кукићем. Госте су дочекали Жељко Кукић и књижевница Гордана Јеж Лазић, секретар КЗК и члан Председништва Друштва књижевника Крајине.

После освежења приступило се разговорима о сарадњи ССР и КЗК. Пошто смо договорили низ активности и обострана гостовања, у разговор су се укључили пристигли председник КЗК др Владо Батножић, председник Удружења књижевника Србије, књижевник Радомир Андрић и књижевник Адам Пуслојић, двоструки академик. Пошто су обојица упознати са тим шта је КЗК, обострано је изражена жеља и потреба за сарадњом - оба велика књижевника су прихватила да буду гости КЗК, али и да ми њих посетимо.

Потом смо прешли на програмску део. Вође програма били су Жељко Кукић и Никола Рајаковић. Женска певачка група ,,Извор“-КЗК отворила је програм сплетом крајишких песама, потом су се поздравним речима обратили: Радомир Андрић, председник УКС, прим.др Владо Батножић, председник КЗК, др Славомир Гвозденовић, почасни председник ССР и књижевник Адам Пуслојић, двоструки академик (САНУ и Академија наука Румуније). После поздравних речи присутне су свирањем и певањем дигли на ноге оркестар „Славонија“ са виртуозима Иваном Драгићевићем на хармоници и Мирославом Милановићем Јагодинцем на приму и солистом Жељом Славонцем. Затим је др Гвозденовић прочитао своју песму посвећену крајишким мајкама и представио своје колеге, српске књижевнике из Румуније. Свако од њих је прочитао неколико својих песама, што је публика поздравила бурним аплаузом. Председник Управног одбора КЗК Жељко Кукић у кратким цртама је присутне упознао са радом КЗК, након чега су наступили: рецитатор Друштва књижевника Крајине-КЗК, Гојко Шашић и књижевници ДКК - Богданка Бајић, Владанка Цветковић, Гордана Јеж Лазић и Слободан Ђуровић, као и ЖПГ ,,Извор“ и оркестар „Славонија“ и Жеља Славонац.

На самом крају гости из ССР су поклонили два комплета књига на шта су им домаћини истим узвратили, а Жељко Кукић је предложио да председник КЗК др Батножић поклони гостима две заставице КЗК једну др Славомиру Гвозденовићу а другу ССР. Након тога домаћини Кукић и Рајаковић све присутне су позвали на коктел, а гости су нас поздравили позивом да обавезно дођемо у Темишвар што пре.

 

КРАЈИНА НА ПАЛИЛУЛИ—2017.

 

   КРАЈИНА  НА  ПАЛИЛУЛИ—2017.

 

  СМОТРА  КРАЈИШКОГ  ФОЛКЛОРА

 

             Центар  културе,,Влада  Дивљан“-Митрополита Петра 8, Палилула 14.00-БГД.

 

 

 

Културна заједница Крајине (КЗК) и Градска  Општина Палилула,организовали су смотру Крајишког фолклора, под називом: Крајина на Палилули, а у  склопу  промовисања  Крајишке културе под паролом, Крајина у Србији. КЗК је позвала део својих пријатеља са којима сарађује, као што су: Куд ,,Никола Тесла—Бгд, АКУД ,,Младост“ из Темишвара,као госте,а Удружење Славонија у срцу и Жељу Славонца,КУД ,,Свети Ђорђе“-Шековићи,Реп. Српска, КУД,,Батајница“ из Батајнице,КУД ,,Свети Сава“ из Нове Пазове,као и женску етно групу ,,Извор“-КЗК,која негује етно пјевање ,као промотере..Смотра крајишког  фолклора почела је  химном  Боже правде, у извођењу Удружења  Етно арт и крајишком тужбалицом: Ој Крајино, у извођењу ЖПГ Извор-КЗК. Потом смо чули поздравне говоре , у име Општине Палилула ,господин Ђорђе  Алексић,а у име КЗК,Председник ,Прим.др  Владо Батножић. Потом смо чули  песму Востани Сербие коју су певали чланови удружења Дан арт и крајишку ојкачу Ој Крајино-ЖПГ ,,ИЗВОР“—КЗК.Потом су се салом разлегли , пријатни звуци Славонске , Самице, коју је свирао , Миленко Рикановић. У наредном делу програма, чула се и Личка тамбурица, коју је свирао Радомир Вејновић.

Славонци и Жеља Славонац су весело извели ,Бећарац и Логовац. КУД ,,Свети Ђорђе је извео игре са Романије на високом нивоу, као и КУД ,,Свети Сава , Игре из Поткозарја. Исто тако, било је лепо видети и чути, КУД ,,Никола Тесла“ и игре из Шумадије. Права посластица је дошла на крају,када је наступио АКУД,, Младост“ из Темишвара, који су узгред речено, прваци Европе за прошлу годину. Готово савршено су извели веома захтеван програм. Свака част!!! На крају програма, Председник Управног одбора КЗК, Господин ,Жељко Кукић је учесницима уручивао Захвалнице КЗК, а Ђорђе Алексић, Монографије  Општине Палилула. КЗК је поделила и пет књига  Убијање Србије аутора Радомира Смиљанића(председник Друштва књижевника Крајине) и Момира Крсмановића, као и свим учесницима по књигу, Од Јасеновца до олује, Радомира Смиљанића. Затим су Жељко Кукић и Ђорђе Алексић све присутне позвали на коктел који је био веома квалитетан и обиман. Важно је нагласити да је цела манифестација протекла изузетно културно како и доликује, и публици и организаторима.

8.МАРТ ДАН ЖЕНА

 ЖЕНАМА У ЧАСТ !!!

 

      Културна заједница Крајине (КЗК) и Друштво књижевника Крајине (ДКК, као саставни члан КЗК) организовали су , Забавно—поетско вече под називом: Жени у част, поводом 8. марта дана жена. На почетку програма, Председник КЗК, прим. Др. Владо Батножић, је одржао пригодан говор, и свим женама у име КЗК, и у своје лично име честитао 8. март, Дан жена. Истим поводом су и Председник ДКК, Слободан Ђуровић и Председник Управног одбора КЗК  Жељко М. Кукић честитали.

      Поводом 8. марта  Председник КЗК Др. Батножић је у име КЗК , Види Зец, Миланији Јовановић, и Богданки Бајић , уручио Захвалнице КЗК за изузетан допринос у очувању  крајишког културног идентитета , и раду у КЗК, све три даме су чланице женске пјевачке групе ,,ИЗВОР“-КЗК. Потом је водитељ програма Жељко Кукић прозивао сваког члана ДКК да прочита што је написао , посвећено осмом марту, Дану жена. У паузи рецитовања, ЖПГ,,ИЗВОР“ и потом мјешовита пјевачка група ,,Кордунаши“ отпјевали  пар етно  пјесама , што је публика са одушевљењем поздравила. Окупљени су се потом са  Шведског стола послужили јелом и пићем, да би на крају и Оркестар,,Славонија“ одсвирао и Жеља Славонац отојевао пар пјесама, у част Дана жена , све у свему , једно пријатно дружење.

Радна посета делегације ССР

2017  КУЛТУРНА ЗАЈЕДНИЦА КРАЈИНЕ