image1 image2 image3

Почетна

ССР И КУЛТУРНА ЗАЈЕДНИЦА КРАЈИНЕ У РАКОВИЦИ

Културна заједница Крајине - Београд (КЗК) и Књижевно друштво Раковице организовали су 22.05. 2017. године, на Светог Николу Летњег, представљање Савеза Срба Румуније (ССР) тј. делегације Савеза, на челу са бившим, дугогодишњим председником, а сада почасним, народним послаником и књижевником, др Славомиром Гвозденовићем. Делегацију је представило још троје књижевника: Љубинка Станков Перинац, главни и одговорни уредник недељника  „Наша реч”; књижевник Горан Мракић, директор издавачке куће ССР, и књижевник Предраг Деспотовић, уредник листа „Наша реч”. Такође, том приликом је представљена и Културна заједница Крајине, на челу са председником прим.др Владом Батножићем и председником Управног одбора КЗК, Жељком Кукићем. Госте су дочекали Жељко Кукић и књижевница Гордана Јеж Лазић, секретар КЗК и члан Председништва Друштва књижевника Крајине.

После освежења приступило се разговорима о сарадњи ССР и КЗК. Пошто смо договорили низ активности и обострана гостовања, у разговор су се укључили пристигли председник КЗК др Владо Батножић, председник Удружења књижевника Србије, књижевник Радомир Андрић и књижевник Адам Пуслојић, двоструки академик. Пошто су обојица упознати са тим шта је КЗК, обострано је изражена жеља и потреба за сарадњом - оба велика књижевника су прихватила да буду гости КЗК, али и да ми њих посетимо.

Потом смо прешли на програмску део. Вође програма били су Жељко Кукић и Никола Рајаковић. Женска певачка група ,,Извор“-КЗК отворила је програм сплетом крајишких песама, потом су се поздравним речима обратили: Радомир Андрић, председник УКС, прим.др Владо Батножић, председник КЗК, др Славомир Гвозденовић, почасни председник ССР и књижевник Адам Пуслојић, двоструки академик (САНУ и Академија наука Румуније). После поздравних речи присутне су свирањем и певањем дигли на ноге оркестар „Славонија“ са виртуозима Иваном Драгићевићем на хармоници и Мирославом Милановићем Јагодинцем на приму и солистом Жељом Славонцем. Затим је др Гвозденовић прочитао своју песму посвећену крајишким мајкама и представио своје колеге, српске књижевнике из Румуније. Свако од њих је прочитао неколико својих песама, што је публика поздравила бурним аплаузом. Председник Управног одбора КЗК Жељко Кукић у кратким цртама је присутне упознао са радом КЗК, након чега су наступили: рецитатор Друштва књижевника Крајине-КЗК, Гојко Шашић и књижевници ДКК - Богданка Бајић, Владанка Цветковић, Гордана Јеж Лазић и Слободан Ђуровић, као и ЖПГ ,,Извор“ и оркестар „Славонија“ и Жеља Славонац.

На самом крају гости из ССР су поклонили два комплета књига на шта су им домаћини истим узвратили, а Жељко Кукић је предложио да председник КЗК др Батножић поклони гостима две заставице КЗК једну др Славомиру Гвозденовићу а другу ССР. Након тога домаћини Кукић и Рајаковић све присутне су позвали на коктел, а гости су нас поздравили позивом да обавезно дођемо у Темишвар што пре.

 

2021  КУЛТУРНА ЗАЈЕДНИЦА КРАЈИНЕ